Harangod-Mag Kft.

A Harangod-Mag Kft. a 1994. június 8-án megalakult Megyaszó-Mag Kft jogutódja. A cég ügyvezető igazgatója a kezdetektől Sárossy Ferenc. A folyamatosan foglalkoztatottak létszáma mintegy 100-130 fő körül alakul, amely kampány időszakokban többszöröződhet. A vállalkozás központja Megyaszón a Monoki út 1. szám alatt van, az utóbbi években a vállalkozás cégcsoportként működik.

Tevékenységünk

A cégcsoport, az elmúlt közel két évtizedben a térség meghatározó vállalkozásává fejlődött, az integrált és viszonylag kisebb vállalkozásaival kibővülve. A termelésszervezési feladatokat több mint. 5000 hektáron látja el, nagyon széles termelési skálán. A sokrétű tevékenység szántóföldi növénytermesztésből, állattenyésztésből, gyümölcstermelésből és az ezekhez szükséges elsődleges feldolgozó kapacitásokból áll. (Szárítók, tárolók, vágópont, húsüzem, hűtőház).

Területi elhelyezkedés

Regionális központjaink Megyaszón, Tiszalúcon, és Bekecsen találhatók. Az integrált területek zöme Megyaszó, Alsódobsza, Legyesbénye, Tiszalúc határában van, de Bekecs, Monok, Golop, Taktaharkány térségében is találhatók kisebb táblák.

5000

hektár integrált szántóterület

600

hektár öntözött terület

220

hektár gyümölcsös

Szántóföldi növénytermesztés

A legmeghatározóbb ágazat a szántóföldi növénytermesztés, melynek legfontosabb növénykultúrái a kalászosok (búza, árpa, zab), olajos növények (repce, napraforgó) és a takarmánynövények (kukorica, cirok, lucerna, gyepek) és a zöldségnövények (csemegekukorica, zöldborsó). A takarmánynövények szemes terményeinek nagy része értékesítésre kerül az ipari növényekhez hasonlóan.

Állattenyésztés

Az állattenyésztési ágazat főprofilja ma, már a hús marha (Charolais, Limousin) előállítás. Kiváló genetikájú Charolais állománnyal rendelkezünk, de a Limousin állományunkat is folyamatosan javítjuk. Jelentős szürke marha és mangalica (minden változat) állománnyal is rendelkezünk, mely különleges minőségű húsáru előállítási alapanyagforrása az élelmiszer iparnak.

Gyümölcs termesztés

A gyümölcs- és szőlőtermesztésben termelő és integráló szerepet egyaránt betölt a cégcsoport. A teljes kertészeti művelt terület mintegy 200 ha.   A megtermelt áru jelentős része hűtőházi tárolás után kerül értékesítésre. A terület jelentős része csepegtetőöntözésre berendezett, mely a termelési kockázatot lényegesen csökkenti, a minőséget  javítja. A termelés környezetkímélő, intenzív agrotechnikára épül.