Charolais tenyésztés

A cégcsoport állattenyésztése a külterjes tenyésztésen alapul. Három állattartó telepünkön nagytestű húsmarhák, valamint őshonos állatok – magyar szürkemarha és mangalica sertés kerül elhelyezésre. A Charolais törzstenyészet  átlagosan mintegy 600 egyedet számlál. Kizárólag tisztavérű charolais anyateheneket francia származású apaállatok import szaporítóanyagával termékenyítjük , illetve magas genetikai értékű tenyészbikákkal fedeztetjük. A  piaci igényeknek megfelelően hízóalanyok illetve  hízlalt bikák értékesítése folyamatos, a tenyészállatok általában export piacokon kerülnek eladásra. Célunk a charolais fajta nemesítése, az állatállomány genetikai értékének folyamatos növelése. A törzstenyészetet a Hegyalja BOS Kft. Bekecs község határában lévő  telepe biztosítja, ahol korszerű telepi és gépi technológiával és a hozzá tartozó 210 ha nagyságú legelőterület igénybevételével folyik a nemesítés.

Tenyésztési munkánk sorána fajtára jellemző tenyésztési, termelési paraméterek pontos betartásával túl nagy hangsúlyt kap a küllem genetikára és a könnyű ellésre való szelekció. Ezáltal bizonyítjuk , hogy a fajtához régen kapcsolódó nehéz ellés tévhit. Az állományban lezajló ellések 100%-a a könnyű ellés kategóriájába tartozik. Tenyészállataink minőségét jelzi az OMÉK-on illetve egyéb állatkiállításokon való eredményes részvétel, amelyek általában 5-10 kiváló küllemű egyeddel veszünk részt.

A cégcsoport Megyaszón lévő telephelyén, szintén nagytestű húsmarha került elhelyezésre, ez a Limousin. Az állomány kizárólag árutermelő a hízóállatok értékesítése exportra történik. Az állatállomány átlagos létszáma ezen a telephelyen mintegy 350 egyedet számlál ebből 150 tehén.  A tehenek fedeztetése kizárólag mesterséges úton tenyészbikákkal történik. A telep korszerű technológiával felszerelt és kb 150 ha legelőterület tartozik hozzá. A telep környékén elhelyezkedő legelőterületeken nagyhozamú telepített gyepek találhatóak, amelyeken gyepgazdálkodást folytatunk.