Öntözés

2012-ben sikerrel pályáztunk „Az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások jogcímen”, amelyet a meglévő Harangod I. tározó bővítésére, a Harangod II. és Harangod III. víztározók megépítésére, illetve a kapcsolódó feltöltő vezetékek, öntözőtelepek kialakítására a Hernád folyótól a Megyaszó község határában elhelyezkedő közel 600 ha nagyságú terület vízellátására.

Az öntözővíz biztosítása kizárólag felszíni vizekből történik. Kialakításra került két vízvisszatartó tározó. A Harangod III. számú 61.135 m3 befogadóképességű fogadja a Hernád folyóból szivattyúval kiemelt vízmennyiséget. Innen a víz a Harangod éren keresztül kerül a Harangod II. számú tározóba, amely célja az I. tározó megfelelő vízmennyiségének biztosítása, kapacitása 111.970 m3.

A meglévő Harangod I. víztározó bővítésre került, a befogadható víztérfogata 550.600 m3, amely tervezett mintegy 600 ha öntözött terület vízkivételi bázisát biztosítja. A víztározók mellett üzemkészek a feltöltő vezetékek, az öntözőtelepeket megtápláló vezetékszakaszok, a szivattyúállások – biztosítva az öntözővíz eljuttatását a művelt táblákig.

A körforgó rendszerű önjáró öntözőberendezések kerekekre szerelt tornyokból, az ezeket összekötő ívekből, rugalmas szerkezetet alkotó merevítőkből, elektromos hajtóműből, szabályozó és biztonsági elemekből és alacsony nyomású szórófejekből állnak. A járótagok mozgatása elektromotorral történik, a haladási sebesség és az öntözés irányítását automatikus rendszer ellenőrzi és vezérli. A berendezések kör illetve, körcikk alaprajzú területet képesek öntözni, illetve úgynevezett, saroköntöző taggal a tábla tényleges alaprajzát is képesek követni.

A vízkivételi lehetőség megteremtésével az öntözőberendezések beszerzésével és üzembe helyezésével lehetővé vált a termésbiztonság növelése, valamint intenzív élőmunka igényes növénykultúrák bevezetése (zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica, hibrid kukorica, burgonya, zöldségnövények). Ezáltal komoly élőmunka igényt támasztunk a kritikus munkanélküliséggel sújtott térségben