Húsfeldolgozás, húsüzem
A húsüzemi beruházás közel 420 MFt-os összköltségből valósult meg, ezen belül az ingatlanon történt építési munkálatok értéke meghaladta a 162 MFt-ot. A húsfeldolgozáshoz szükséges gépek, technológiák összértéke meghaladta a 255 MFt-ot. A beruházáshoz a saját forrásai mellett 100 MFt összegű pályázati forrást nyert el és használt fel a cég.
A húsfeldolgozó alapanyag-bázisát a HEGYALJA-BOS 650 db-os saját charolais- állománya mellett a HARANGOD-MAG mintegy 2.300 db-os mangalica, 350 db-os limusin-típusú szarvasmarha, továbbá 120 db szürkemarha állományából önmaga számára biztosítja a csoport. Az elsődleges feldolgozóipari tevékenység fejlesztése révén az eddig félsertés és negyedmarha helyett hőkezelt és feldolgozott, közvetlen fogyasztásra alkalmas késztermékek kerülnek a piacra. A feldolgozóüzem összességében mintegy 15-20 fő munkavállaló számára biztosít állandó munkalehetőséget .
A húsfeldolgozó-üzem alapanyagbázisának, méretének, technológiai felszereltségének ismeretében a csoport célja a kézműves jellegű, kiváló minőségű, lehetőség szerint házias, egyedi ízvilágú mangalica, húsmarha és szürkemarha húskészítmények, termékcsalád(ok) gyártása és értékesítése a hazai és az export piacokon. Az üzem maximális feldolgozó kapacitása 10.000 db sertés/év, illetve 600 db szarvasmarha/év, a húskészítmények gyártókapacitása 600 tonna/év.
Az üzemben gyártandó főbb termékcsoportok:
- szárazáruk (kolbászok, szalámik),
- vörösáruk (marhahúsos párizsi, juhbeles virsli),
- májasok
- főtt, pácolt, füstölt termékek (sonkák, tarja, lapocka, szalonnák).
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!