mangalica

Mangalica tenyésztés

A Harngod-Mag Kft. mangalica tenyésztése 2003.-ban indult 60 db tenyészkoca süldővel, Megyaszó község határában található Csurgó -tanyán. Saját szaporulatból 2011 év végére 200 db tenyészkocát számlál a telep és a jövőben további létszám-növekedéssel tervezünk. Mindhárom színváltozat megtalálható, vörös-, szőke-,és fecske. A szőke és a vörös esetében az állomány 30%-át durok tenyészkannal keresztezzük, F1 végtermék előállítás céljából. Fontosnak tartjuk az egyes fajtaváltozatok fajtatisztán történő megőrzését, tenyésztését. A pároztatás háremszerű, a származás ellenőrzött tenyészkanok egész évben a háremben tartózkodnak. A tenyésztés színvonalát mutatja, hogy a 2011. évi Farmer Expón a vörös tenyészkoca-süldő csoportunk második helyezést ért el, valamint a fecske tenyészkoca-süldőnk a kiállítás legszebb tenyészkocája díjat kapta meg a zsűritől.

Elsősorban a természetes tartásra és takarmányozásra helyezzük a hangsúlyt, a tartástechnológiára jellemző a szabad tartás, külterjes extenzív tartásmód egész évben. A fialás előtt álló kocák kerülnek zárt istállóba ahonnan választás után mind a koca, mind a választott malac a szabadba kerül. Az állatok természetes igényit próbáljuk kielégíteni minden biológiai stádiumban. A zárt istállók úgy lettek kialakítva, hogy minél természetszerűbb legyen a tartás, biztosítva a természetes fényt, a kifutókarámokat a szabadba, valamint az állatok kapcsolatteremtési lehetőségét (a falkától a fialás időszakában nem szakad el az anya állat ). Az állatok takarmányozása folyamán elzárkózunk az ipari eredetű takarmányoktól, hozamfokozóktól, gyógyszer tartalmú premixektől,  gazdasági abrakra, szálastakarmányra, silózott takarmányokra alapozzuk. Gazdasági abrak esetén fontos, hogy kukoricát nem tartalmaz a takarmányadag, kukorica alapú hizlalást nem alkalmazunk. A tartás- és takarmánytechnológia alkalmazása során figyelembe vesszük az állatok természetes fejlődési ciklusát, nincs  hajtatva nevelés, hizlalás, ennek eredménye képen, az így fölnevelt állatok erős szervezeti szilárdságúak, egészséges egyedek lesznek. A hús és szalonna minőségében is jelentős pozitív minőségi változás következik be magasabb százalékú húskihozatalt és keményebb szalonnát eredményez. Mangalicáinkból ezáltal prémium minőségű hústermékek állíthatóak elő.
A tapasztalataink azt mutatják, hogy a természetes tartás és takarmányozás semmilyen negatív hatással nincs a mangalica tenyésztési és termelési mutatóira (szaporulat, kocaforgó, súlygyarapodás stb.), sőt a választott malac létszám az országos átlag fölött van.